maandag 3 december 2007

Troepenaantal

Het kabinet wil het aantal Nederlandse militairen in Uruzgan met een paar honderd terugbrengen tot ongeveer 1000 tot 1100.

Nederland is verder met ongeveer 200 militairen aanwezig in Kandahar, waar ze onder meer 6 F-16 gevechtsvliegtuigen hebben gestationeerd.

Samen met de Nederlanders in de hoofdstad Kabul en in Kandahar zal Nederland ongeveer 1.350 tot 1.450 militairen na augustus 2008 in Afghanistan houden. Nu zijn dat er ruim 1.650.

Om deze toezegging mogelijk te maken, trekt Nederland zich begin 2008 voor een deel terug uit de snelle reactiemacht NRF van de NAVO.

Het gaat onder meer om een militair hospitaal en logistiek personeel. Eerder maakte het kabinet al bekend dat het onder meer minder F-16's voor deze reactiemacht beschikbaar had.

In het zuiden en het oosten van Afghanistan is de opstand van de Taliban het hevigst. Dagelijks wordt er gevochten en er vinden veelvuldig aanvallen plaats met bermbommen en zelfmoordcommando’s en er worden hinderlagen gelegd.

De NAVO roept bondgenoten op om in het zuiden te hulp te komen, maar grote NAVO-partners zoals ItaliĆ«, Spanje, Duitsland en Frankrijk zijn niet bereid om dat te doen. Waarnemers en verslaggevers spreken daarom ook wel over “een scheuring binnen het pact”.

Geen opmerkingen: